Begivenheden har allerede fundet sted.

Onsdag d. 13. oktober 2021, Kl. 19:00 til kl. 21:00
Store Tåstrup menighedshus, Tåstrupvej 52, 4370 Store Merløse
Gratis adgang
Grønland og kirken - før og nu

I år er det 300 år siden, at Hans Egede betrådte Grønlands kyst for at missionere blandt grønlænderne. Det var et barskt og koldt land og miljø at leve i, men Hans Egede og hans familie levede og virkede for udbredelse af kristendommen de næste 15 år på Håbets Ø og det nuværende Nuuk.

Vi markerer 300-året med et foredrag af historiker, dr.phil. Thorkild Kjærgaard, som vi l fortælle om Grønland, landets udvikling, samfundets og kirkens historie.

Efter en årrække som museumsinspektør og museumsdirektør blev Thorkild Kjærgaard i 2002 ansat som lektor, senere institutleder ved Grønlands Universitet/Ilisimatusarfik i Nuuk med undervisning og forskning i Grønlands og Nordatlantens historie som hovedopgave. Og pt. arbejder han på en monografi om Grønlands historie fra tidernes morgen til i dag.

Om aftenens emne siger Thorkild Kjærgaard selv:

”Den kristne mission, som Hans Egede påbegyndte ved sin landgang i Grønland den 3. juli 1721, var luthersk, hvilket blandt andet kom til udtryk ved at den – med henvisning til Luthers ord om modersmålet som Guds spejl i sjælen – fra første færd fastholdt, at grønlandsk skulle være den grønlandske kirkes sprog. Uden Luther og lutherdommen havde det grønlandske sprog og dermed det grønlandske folk lidt samme tragiske skæbne som hundredvis af andre indfødte amerikanske folk, hvis sørgelige og forpinte rester vi i dag møder i indianerreservaterne.

I foredraget redegør jeg for, hvad kristendommen i dansk-luthersk aftapning har betydet for Grønland og for det grønlandske folk gennem næsten 300 år. En sjælden solstrålehistorie fra den vestlige halvkugle.”

Så kom i menighedshuset og hør om Grønland og landets historie, som er særligt flettet med resten af Danmarks historie – og fra en mand, som har arbejdet med emnet i det meste af sit arbejdsliv.

Menighedsrådet giver kaffe og kage.